|
witaaj na portalu mArTy.. =] peace
|
No to przyznajcie się, co tam szykujecie pysznego na Wielkanoc?
Ja nic nie szykuje bo wyjeżdżam w czwartek do mojego kochanego na święta. Pewnie u niego coś będziemy przygotowywać, ale jeszcze nie wiem co
Ale masz fajnie A kto mnie zaprosi?
Z archiwum forum:
Szkoda, że zdjęć nie ma
Filifionka przyjeżdżaj do mnie ....w kupie rażniej Żadnych specjałów nie robię bo moi domownicy to niejadki.... makowiec będzie na pewno.
Pamiętam przepis na przepyszną sałatkę, który podawała na tym forum triska. Poszperałam w necie i znalazłam:
triska - 24 Marzec 07, 18:07
-------------------------------------------------------------------------------- Moje przepisy nie znajdą zapewne uznania w świecie mięsożerców ale ponieważ to święta jajeczne, więc...jaja trochę inaczej: 6 jaj majonez pęczek grubego szczypioru puszka tuńczyka rozdrobnionego
ułożyć warstwami, najlepiej w miseczce z białego szkła, niezbyt głębokiej z szerokim dnem: na dnie tuńczyk, posypany pokrojonym szczypiorkiem, następnie białka jaj starte na grubej tarce, warstwa majonezu i na wierzchu starte na drobnej tarce żółtka. Nakłada się, sięgając łyżką do dna miseczki. Delikatne jak mgiełka -------------------------------------------------------------------------------- Filifionka - 25 Marzec 07, 23:53
-------------------------------------------------------------------------------- A ja właśnie obchodzę te święta bardziej pod znakiem jajka niż mięsiwa. Więc Twój przepis, Trisko, na pewno wykorzystam, zwłaszcza w porze, kiedy nudzą się już zwykłe jaja na twardo -------------------------------------------------------------------------------- madzia - 26 Marzec 07, 11:24
-------------------------------------------------------------------------------- Pod względem menu świątecznego to jakoś nie przepadam za Św. Wielkanocnymi bo mięsa to i tak nie jem ale ja też nie lubię jajek a dokładniej białka. Ja wiem nienormalna jestem, ale żółtko zjem i nawet zrobie sobie z nim sałatkę: dodam kukurydzę, tuńczyka, szczypiorek i majonez
Mam jeszcze fajny przepis na pasztet z orzechami, ale muszę najpierw go poszukać, znajdę to podam
triska - 24 Marzec 07, 18:07
-------------------------------------------------------------------------------- Moje przepisy nie znajdą zapewne uznania w świecie mięsożerców ale ponieważ to święta jajeczne, więc...jaja trochę inaczej: 6 jaj majonez pęczek grubego szczypioru puszka tuńczyka rozdrobnionego
ułożyć warstwami, najlepiej w miseczce z białego szkła, niezbyt głębokiej z szerokim dnem: na dnie tuńczyk, posypany pokrojonym szczypiorkiem, następnie białka jaj starte na grubej tarce, warstwa majonezu i na wierzchu starte na drobnej tarce żółtka. Nakłada się, sięgając łyżką do dna miseczki. Delikatne jak mgiełka --------------------------------------------------------------------------------
Trisko, tuńczyk jaki? Wędzony czy z puszki?
Ja robiłam z takim z puszki, w oleju. Sałatka była naprawdę pyszna
Muszę wypróbować .
Westo w międzyczasie odkryłam szproty pod nazwą carskie...są boskie. Nigdy nie myślałam, że zachwycę się żarciem z puszki ale te są po prostu wymarzone do tej sałatki.
Ja zamierzam zrobić terrinę warzywną. Znalazłam przepis i wydaje mi się wart uwagi ale robić będę po raz pierwszy: 1/2 kg kalafiora 1/2 kg brokułów 2 puszki zielonego groszku 150 ml śmietany kremówki łyżka żelatyny przyprawy
Warzywa mogą być mrożone lub świeże, ugotowane następnie zmiksowane. Śmietana ubita i wymieszana z rozpuszczoną w małej ilości wody żelatyną. Następnie pół tak przygotowanej śmietany miesza się ze zmiksowanymi brokułami a drugie pół z kalafiorami. W foremce układamy warstwami: groszek, masa zielona i biała i tak do wyczerpania Do lodówki na 3 godz i podobno da się to zjeść
Westo w międzyczasie odkryłam szproty pod nazwą carskie...są boskie.
Szukałam dzisiaj ale znalazłam tylko królewskie
Nie wiem co sądzić Westo o królewskich. Czy są równe rangą a przede wszystkim smakiem, carskim? Powątpiewam.
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plfotoexpress.opx.pl
|
|
Cytat |
A jakoĹź uczyÄ majÄ
nie umiejÄ
c sami? MuszÄ
pewnie nadĹoĹźyÄ kazania baĹniami. Jan Kochanowski (1530-1584), Zgoda Filozofia jest zdrowym rozsÄ
dkiem w wyjĹciowym garniturze. Haurit aquam cribo, qui discere vult sine libro - sitem czerpie wodÄ, kto chce uczyÄ siÄ bez ksiÄ
Ĺźek. A kiedy strzyĹźesz owieczki, opowiadaj im bajeczki. Jan Sztaudynger I w nieszczÄĹciu zachowuj spokĂłj umysĹu. Horacy (Quintus Horatius Flaccus, 65-8 p. n. e)
|
|