|
witaaj na portalu mArTy.. =] peace
|
Piersi z kurczaka z ogórkiem
2 piersi z kurczaka Ogórek zielony Posiekany koper 3 ³y¿ki chudej ¶mietany margaryna do sma¿enia sól,pieprz
Piers kurczaka pokroiæ w kostkê. Na rozgrzanym t³uszczu sma¿yæ na zloty kolor. Pokroiæ ogórka w takiej samej wielko¶ci kostkê. Wrzuciæ do miêsa i ca³y czas sma¿yæ , mieszaj±c; Posolic, popieprzyc i dodaæ koperek. Poddusiæ jeszcze chwile i zalaæ gêsta ¶mietan±. Dobrze smakuje z ry¿em:)
polecam pychotka.. _________________
- nie wpad³abym na pomys³ sma¿enia ogórka. Muszê spróbowaæ
Podam sprawdzony przepis na przygotowanie miêska. Mo¿na z niego zrobiæ obiad lub wykorzystaæ jako wêdlinê. Ma tê zaletê, ¿e przy krojeniu siê nie kruszy i mo¿na pokroiæ na cienkie talarki. Robi³am ju¿ schab i szynkê w jednym kawa³ku. Mo¿na w ten sposób przyrz±dziæ ³opatkê, biodrówkê - mniejsze kawa³ki trzeba zwi±zaæ. Pewnie drób mo¿na w ten sam deseñ
2kg miêsa 2 litry wody 1/3 - 1/2 szklanki soli (wg kawa³ka miêsa: je¶li kawa³ek p³aski, np schab, mo¿na daæ mniej, je¶li bry³ka miêsa, np. ³opatka lub szynka - mo¿na daæ wiêcej) 1 ³y¿ka cukru 1/2 p³askiej ³y¿eczki pieprzu czarnego 1/2 p³askiej ³y¿eczki pieprzu zio³owego 5 z±bków czosnku (du¿ych) 2 ³y¿ki majonezu Inne przyprawy: li¶æ laurowy, ziele angielskie, kolendra lub inne wg uznania
WIECZOREM w du¿ym garnku wymieszaæ wodê z wszystkimi przyprawami i majonezem. Majonez rozbiæ trzepaczk± na ma³e kuleczki, natomiast czosnek pokroiæ w kawa³ki. Ca³o¶æ zagotowaæ i ostudziæ. Do ca³kowicie zimnej zalewy dodaæ kawa³ miêsa. Doprowadziæ do wrzenia i pogotowaæ ...5 minut (s³ownie: piêæ) RANO znów doprowadziæ do wrzenia i gotowaæ nastêpne i ostatnie piêæ minut. Przykrywamy pokrywk± garnek. Kiedy zalewa zupe³nie wystygnie, wyjmujemy miêsko i ...GOTOWE Mo¿na w czasie "le¿akowania" w zalewie miêso obracaæ, ale nie jest to konieczne, bo i tak wychodzi super!
Polecam z ca³ego serca! Robiê tak±"wêdlinê" od kilku ju¿ lat, z dok³adnie takiego samego przepisu. ¦wietna alternatywa do nasi±kniêtych koncentratami bia³kowymi wêdlin. A jak trzeba zrobiæ szybki obiad, to te¿ mo¿na taki kawa³ miêsa wykorzystaæ, dodaj±c jaki¶ sos, albo kroj±c w kostkê, mieszaj±c z mro¿onymi warzywami i chiñskim sosem. Najczê¶ciej w ten sposób przygotowujê pier¶ z indyka, ale oryginalny przepis by³ na wieprzowinê.
Te¿ robiê to miêsko tylko mam ciut inne proporcje.Próbowa³am na ró¿nych miêsach, ale najsmaczniejszy jest schab tzw."kulinarny"... u nas tak nazywany jest schab z otoczk± t³uszczu i jest parê z³otych tañszy od tego bez t³uszczu.Wydaje mi siê, ¿e wtedy miêso jest bardziej soczyste, smaczniejsze.Robi³am tez schab taki chudziutki, piêkny i by³ jak dla mnie za suchy.
Tak zachêtliwie piszecie, ¿e a¿ siê odwa¿y³am(wg przepisu Emki i Fili na miêsko z zalewy)
¶wietne!!! (schab) dziekujê!!!
Kompletnie mi nieznany sposób przygotowania miêsa (znaczy- mam jednak w kuchni co¶ do odkrycia,poezja..
a juz mi siê wydawa³o, ¿e zosta³± tylko proza... powtarzanie sprawdzonych zrazów, bitek , gulaszy i pieczeni..
Znalaz³am ten przepis w necie i skusi³am sie go zrobiæ.Jedli¶my dzisiaj.Pyszne ! Mo¿na je¶æ z surówkami, frytkami, dowolny wybór.Nie doda³am majonezu bo uzna³am, ze bedzie zbyt t³usto i nie da³am pieczarek bo nie lubie.Wydaje mi sie, ¿e przepis mo¿na modyfikowac do w³asnych potrzeb ... polecam.
Skubañce czyli kotleciki z piersi kurczaka
Porcja na 5 g³odnych osób: dwie podwójne piersi z kurczaka / czyli 4 p³aty / : 1 du¿a cebula 3-4 du¿e pieczarki / lub 3 ³y¿ki sera ¿ó³tego startego na tarce albo pól mozzarelli/ 3 jajka 3 ³y¿ki m±ki pszennej 1 ³y¿ka m±ki ziemniaczanej 1 ³y¿ka tartej bu³ki 2 ³y¿ki majonezu Magi / kilkana¶cie kropli/ trochê soli i ulubionych przypraw Trochê koperku lub pietruszki / ale nie jest to konieczne/
Piersi kroimy w niewielk± kostkê / nie musi byæ równa i ³adna/ , dodajemy starte na tarce (wiórki) pieczarki i pokrojon± drobniutko cebulê. Dodaæ ¿ó³tka, magi , majonez, m±kê .Wymieszaæ ³y¿k±. Ubiæ pianê z bia³ek i powoli wmieszaæ w masê. K³a¶æ ³y¿k± na gor±cy olej. Kotleciki ¶redniej wielko¶ci. Podobnie jak mielone ale ciut bardziej p³askie. Robi siê wbrew pozorom szybko i szybko sma¿y na z³oty kolor.
Jedli¶my dzisiaj.Pyszne ! A my dzisiaj. Potwierdzam, ¿e pyszne! Mój Skubaniec pochwali³ skubañca
Te¿ dzi¶ wypróbowa³am. Ja zastosowa³am resztki kurczaka z ro¿na. Pocz±tkowo mia³am obawy, ¿e ciasto jest zbyt gêste i wyrabiaj±c wszystko razem, nie bêdzie dobrze rozmieszane. Ale uda³o siê wy¶mienicie.
Robili¶cie kiedy kurczaka pieczonego na butelce z piwem? Piêknie reklamowa³a to danie Magda Gessler w swoim programie. Ponoæ piwo pod wp³ywem temperatury wyp³ywa i oblewa karmelem miêso. Spróbowa³am dzisiaj i jako¶ to moje piwo nie chcia³o wyp³ywaæ, pomimo ¿e butelka by³a pe³na. Kurczak wyszed³ w sumie taki sobie,¿adne cudo.
Mo¿e trzeba by³o je otworzyæ wcze¶niej?
Raczej unikam eksperymentów kulinarnych, bo jak nie wyjdzie, to trzeba robiæ co¶ innego. Kuchenny leñ siê zrobi³ ze mnie
z pieczonego kurczaka zawsze mo¿na jeszcze co¶ zrobiæ. Nastêpnego dnia z resztek zrobi³am potrawkê z papryk±
Praktycznie nade wszystko. Z rzadkich dañ polecam rosó³. Z resztek gotujemy pomidorow±. Przed³u¿eniem jest fasolka po bretoñsku
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plfotoexpress.opx.pl
|
|
Cytat |
A jakoż uczyć mają nie umiejąc sami? Muszą pewnie nadłożyć kazania baśniami. Jan Kochanowski (1530-1584), Zgoda Filozofia jest zdrowym rozsądkiem w wyjściowym garniturze. Haurit aquam cribo, qui discere vult sine libro - sitem czerpie wodę, kto chce uczyć się bez książek. A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki. Jan Sztaudynger I w nieszczęściu zachowuj spokój umysłu. Horacy (Quintus Horatius Flaccus, 65-8 p. n. e)
|
|