|
witaaj na portalu mArTy.. =] peace
|
na śniadanko: 4 plasterki bułki wrocławskiej z masłem i szynką, do tego sałatka:ogórek, ponidor i ser feta (ostatnio bardzo w tej sałatce zasmakowałam). Przypomniało mi to pewien artykuł znaleziony kiedyś w necie:
Dlaczego lepiej nie łączyć pomidora z ogórkiem? Możemy uważać, że odżywiamy się prawidłowo, bo jemy zdrowe, naturalne pokarmy. Może to być jednak mylne wrażenie. Nawet najzdrowsze produkty źle połączone mogą stać się bezwatrościowe, a nawet szkodliwe.
Stan naszego zdrowia jest uzależniony w dużym stopniu od tego co jemy. Dlatego tak ważne jest posiadanie wiedzy na temat prawidłowego żywienia. Warto też znać zasady prawidłowego łączenia poszczególnych składników. Niektóre produkty mogą oddziaływać na siebie szkodliwie, niwelując wzajemnie swoje wartości odżywcze, a niekiedy nawet szkodząc.
Niektóre niekorzystne połączenia to: ogórek i pomidor - a dokładnie ogórek i bogate w witaminę C pokarmy. Ogórek zawiera enzym askorbinowy, który niszczy witaminę C. Jadany osobno jest doskonałym niskokalorycznym pokarmem zawierającym witaminy i sole mineralne. Łącząc pomidor i biały ser narażasz się na bolesną chorobę stawów. Pojedyncze spożycie takiego zestawu nie spowoduje schorzenia, ale stosowanie takiej diety przez kilka tygodni już jest zagrożeniem. Popijanie mocną herbatą ciasta drożdżowego może zwiększyć utratę witaminy B1. Ryby morskie smażone na oleju słonecznikowym lub kukurydzianym mogą przyspieszać starzenie, a czerwone mięso popijane winem może prowadzić do anemii. Ziemniaki polane masełkiem - pycha ale niestety tuczy. Unikaj także połączeń kiwi z żelatyną, czosnku i drożdży, a nawet naparu bardzo mocnej herbaty z dużą ilością cytryny. Popijając zaś niektóre grzyby alkoholem możesz doprowadzić do niestrawności lub nawet ciężkiego zatrucia.
Łączyć czy nie łączyć? W wielu przepisach (choćby sałatka grecka) występuje łącznie pomidor i ogórek i nie ma wątpliwości, że to smaczne zestawienie. Co więc powinno przeważyć: walory smakowe czy zdrowotne?
Dużo starych, tradycyjnych przepisów jest niezdrowych. A ludzie to jedli przez wieki. Co do ogórków i pomidorów, słyszałam, że niekorzystne połączenie, ale tylko dlatego, że jedne produkty niwelują wartości drugich. Nigdy nie słyszałam o szkodliwości.
Ja osobiście staram się nie jeść tych niezdrowych połączeń, ale od czasu do czasu, dla smaku, zaszaleję.
Ojej, a ja zawsze zamawiam horiatiki a to głównie pomidory i ogórki + feta....byłam przekonana, że kuchnia grecka jest zdrowa.
Lubie pomidorki z ogorkiem:) i bede jadla:)
O tym, że nie można łączyć pomidora z ogórkiem wiedziałam już jakiś czas. Muszę przyznać, że unikam takiego połączenia, ale często jem ser biały z pomidorem... No i niestety mam chorobę stawów... Nic ta ten temat nie wiedziałam...
Możemy uważać, że odżywiamy się prawidłowo, bo jemy zdrowe, naturalne pokarmy. Może to być jednak mylne wrażenie. Nawet najzdrowsze produkty źle połączone mogą stać się bezwatrościowe, a nawet szkodliwe.
Pojedyncze spożycie takiego zestawu nie spowoduje schorzenia, ale stosowanie takiej diety przez kilka tygodni już jest zagrożeniem.
Łączyć czy nie łączyć? W wielu przepisach (choćby sałatka grecka) występuje łącznie pomidor i ogórek i nie ma wątpliwości, że to smaczne zestawienie. Co więc powinno przeważyć: walory smakowe czy zdrowotne?[/quote] Skróciłam ten straszący artykuł Powinien przeważać dobry apetyt i zdrowy rozsądek. Każda monotonia jest zabójcza, prawda?
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plfotoexpress.opx.pl
|
|
Cytat |
A jakoĹź uczyÄ majÄ
nie umiejÄ
c sami? MuszÄ
pewnie nadĹoĹźyÄ kazania baĹniami. Jan Kochanowski (1530-1584), Zgoda Filozofia jest zdrowym rozsÄ
dkiem w wyjĹciowym garniturze. Haurit aquam cribo, qui discere vult sine libro - sitem czerpie wodÄ, kto chce uczyÄ siÄ bez ksiÄ
Ĺźek. A kiedy strzyĹźesz owieczki, opowiadaj im bajeczki. Jan Sztaudynger I w nieszczÄĹciu zachowuj spokĂłj umysĹu. Horacy (Quintus Horatius Flaccus, 65-8 p. n. e)
|
|