|
witaaj na portalu mArTy.. =] peace
|
Hodujecie kiełki? Jak tak to jakie, podzielcie się swoim do¶wiadczeniem. Mój znajomy namawia mnie na hodowlę kiełków fasoli Mung. Namacza się je na cał± noc w wodzie, potem przekłada do plastikowego lub szklanego pojemnika i płucze wod± dwa razy dziennie. Po kilku dniach mamy ¶liczne, smaczne kiełki. Tylko nie wiem gdzie kupić t± fasolę. Patrzyłam w supermarketach na dziale ze zdrow± żywno¶ci±, ale nie mogę jej wypatrzyć.
Od czasu do czasu nastawiam kiełki. Kupuję w marketach, najczę¶ciej można kupić specjalne nasiona na kiełki po prostu w dziale z nasionami. Najbardziej lubię kiełki słonecznika i rzodkiewki. Próbowałam wielu, ostatnio miałam na przykład kiełki buraków i brokułów. Fajne, ale nie tak smaczne jak słonecznik i rzodkiewka. Nie przepadam za grubymi nasionami - fasoli, soczewicy. S± zbyt twarde do jedzenia na surowo, a gotowanie ich wydaje mi się trochę zaprzeczeniem idei.
Jestem strasznym niejadkiem..... a kiełki należ± do grupy produktów "abstrakcyjnych" czyli takich, których nie próbowałam, ale wiem, że nie lubię.
Dzisiaj widziałam w Leroy Merlin mieszanki kiełków: "pikantne" i "łagodne". Nie wiem co o tym mysleć, bo nie było tam ani kielków pieprzu, ani papryki. Sk±d ta pikantno¶ć?
A co do "nielubienia z góry", to jesli się nie spróbowało, trudno się wypowiadać. Kiełki maj± skrzyżowanie smaku zieleniny (natka pietruszki, szczypiorku, sałaty) ze smakiem pestek, np słonecznika, dyni. Oba smaki chyba w porz±dku, więc i kiełki sa całkiem, całkiem
Filifionko juz tak mam.... nie spróbuję bo nie lubię.Dziwne ....wiem. Zreszt± to się tyczy wielu innych produktów... jest tego cała masa... nie tylko kiełki. Jestem dziwak .... oj tak.
juz tak mam.... nie spróbuję bo nie lubię.Dziwne ....wiem. Zreszt± to się tyczy wielu innych produktów... jest tego cała masa... nie tylko kiełki. Jestem dziwak .... oj tak.
Mój starszy syn tak ma ... Nie powiem, żebym była tym zachwycona.
Znalazłam taki przepis z kiełkami:
Nale¶niki z kiełkami
6 upieczonych nale¶ników 1 ugotowana pier¶ z kurczaka 1 ugotowana marchewka 100 g kiełków fasoli mung 8 pieczarek (można dać podgrzybki lub inne grzyby) 1/2 małej cebuli suszony koperek masło
Cebulę drobno pokroić, zeszklić na patelni z odrobin± masła. Dodać pokrojone w plastry pieczarki, doprawić sol± i pieprzem. Ugotowane mięso pokroić w plastry, marchewkę pokroić w słupki. Dodać kiełki i połowę pieczarek. Wymieszać z odrobin± koperku. Nale¶niki napełniać farszem. Następnie zwin±ć w rulonik, posypać koperkiem i dołożyć resztę pieczarek.
http://trufla3gotuje.blox...2146,169.html?4
Mniam, musz± być pyszne
Też mam na nie apetyt
zanotowane.pldoc.pisz.plpdf.pisz.plfotoexpress.opx.pl
|
|
Cytat |
A jakoż uczyć mają nie umiejąc sami? Muszą pewnie nadłożyć kazania baśniami. Jan Kochanowski (1530-1584), Zgoda Filozofia jest zdrowym rozsądkiem w wyjściowym garniturze. Haurit aquam cribo, qui discere vult sine libro - sitem czerpie wodę, kto chce uczyć się bez książek. A kiedy strzyżesz owieczki, opowiadaj im bajeczki. Jan Sztaudynger I w nieszczęściu zachowuj spokój umysłu. Horacy (Quintus Horatius Flaccus, 65-8 p. n. e)
|
|